Cupa Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis la Şah 2019

Devenită deja o tradiţie în rândul competiţiilor naţionale de şah destinate copiilor, sâmbătă 18 mai 2019, a avut loc la Alba Iulia  a V – a ediţie a Cupei  Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis la Şah.

Înscrisă în cadrul turneelor oficiale ale Federaţiei Române de Şah, competiţia a fost organizată de Club Alba Iulia Civitas Solis în parteneriat cu Clubul Municipal de Şah Alba Iulia şi Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia, gazda ediţiei de anul acesta şi în colaborare cu Rotary Club Câmpia Turzii.

La concurs au participat 130 de preșcolari și elevi din judeţele: Alba, Cluj, Hunedoara,  Mureș, Sibiu și Timişoara, copii ce practică şahul în cadrul cluburilor şcolare şi locale.

Competiția a avut două secțiuni, una pentru concurenți nelegitimați sau legitimați la Federația Română de Șah și având rating 1001, iar alta pentru competitori legitimați cu rating mai mare de 1001. În cadrul fiecărei secțiuni s-a concurat pe grupe de vârstă, de la preșcolari și până la elevii de clasa a VIII-a.  Turneul a fost arbitrat de Marius Ceteraş ,Imola Gal, Corina Moldovan, Aurelian Vlad şi Dorin Şerdean.

De ramarcat faptul că, peste un sfert din tinerii şahişti participanţi au fost copii de grădiniţă şi clasă pregătitoare, o dovadă că şahul este tot mai atractiv în rândul celor mici, fapt confirmat şi de antrenorul Marius Ceteraş, organizator de evenimente şahiste.

La finalul competiţiei, Clubul Alba Iulia Civitas Solis  a acordat pentru fiecare secțiune: trofeu (cupă) pentru locul întâi, medalii pentru primii trei clasați, toți participanții primind diplome și pachete cu dulciuri. Rezultatele preșcolarilor și elevilor din clasele 0-4, respectiv cele ale elevilor din clasele 5-8, legitimați și cu rating mai mare de 1001 sunt transmise Federației Române de Șah spre omologare, pentru calculul rating-ului FIDE la șah rapid.

Turneul de şah  organizat de Clubul Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis se înscrie în acţiunile dedicate de rotarieni educaţiei, şahul fiind un sport ce dezvoltă capacitatea de analiză a situaţiilor şi luarea unor decizii înţelepte, formând prin joc caractere frumoase şi puternice pentru toată viaţa.

Clubul Rotary Alba Iulia Civitas Solis mulțumește partenerilor şi colaboratorilor săi în organizarea acestui important turneu – Clubului Municipal de Șah Alba Iulia şi  Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” şi colegilor Rotary Club Câmpia Turzii, precum şi tuturor copiilor participanţi ce practică acest frumos joc al minţii şi pe care îi invită şi la următoarea ediţie din 2020 la Alba Iulia.