O viață dreaptă

În perioada Mai – Iunie Clubul Rotary Alba Iulia Civitas Solis, în colaborare cu SC STARMEDICA SRL din Alba Iulia, au derulat cea de-a doua campanie de informare și depistare precoce a cifoscoliozei la copiii de 12 – 13 ani (clasa a 6-a). Proiectul s-a desfășurat sub denumirea “ O viață dreapta” , fiind realizat  în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Alba și Școlile Generale din Alba Iulia.

Beneficiarii proiectului au fost cei 550 elevi ai claselor  a VI-a din școlile generale, vârsta optima de depistare și tratare a acestei afecțiuni fiind cea de 12 ani. Dintre aceștia, 296 au prezentat acordul de evaluare semnat de părinți și 186 s-au prezentat la evaluare.

Dintre copiii evaluați următoarele afecțiuni au fost depistate: 8% dintre copii prezintă atitudine scoliotică, 49% prezintă scolioză, 51% cifoză, 28% lordoză, 9% spate plat și 33% platfus. În următoarea perioadă se vor întocmi scrisori către medicii de familie cu fiecare copil în parte pentru a putea să fie îndrumat către  recuperare . Totodată se vor prezenta rezultatele pe fiecare școală pentru ca medicii să poată să ia măsurile necesare.

„La o mare parte dintre copiii evaluați au fost găsite tulburări de statică vertebrală, precum și deficiențe fizice ale piciorului. Dorim conștientizarea importanței kinetoterapiei în viața copiilor . Totodată prin proiectul „O viață dreaptă” se dorește prevenirea agravării afecțiunilor descoperite la acești copii pentru a nu deveni adulți cu probleme de spate”  Adela Neamțu, kinetoterapeut în cadrul proiectului și membră Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis.

Citește și Importanța alimentației pentru elevi în perioada examenelor

„Proiectul s-a desfășurat cu succes. Au fost evaluați foarte mulți copii la care s-au găsit deficiențe ale coloanei. Doresc să transmit mulțumiri Inspectoratului Școlar Alba pentru sprijin, celor 8 școli unde s-au efectuat evaluări, pentru colaborare, kinetoterapeuților Adela Neamțu și Mircea Ordean pentru implicarea activă în cadrul proiectului precum și celor 12 voluntari studenți la kinetoteraperie care s-au implicat cu un deosebit entuziasm în acest proiect. Rezultatele proiectului, chiar dacă sunt negative,  ne ajută să conștientizăm deficiențele coloanei existente la copii și să le tratăm din timp.” Dragoș Medrea, președinte Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis.

Proiectul a fost finanțat de Clubul Rotary Alba Iulia Civitas Solis, specialiștii kinoterapeuti și informarea de specialitate fiind asigurate de SC STARMEDICA SRL.

Campania de informare și depistare a cifoscoliozei la copii reprezintă una  dintre acțiunile dedicate comunității a Clubului Rotary Alba Iulia Civitas Solis  din anul 2017 și se dorește a fi desfășurată și în anii ce urmează.