District 2241

Activitatea interbelica

In primavara anului 1929, la Bucuresti ia fiinta primul Club Rotary din Romania, din initiativa lui Christian Penescu-Kertsch, care a devenit si cel dintai presedinte. Acesta este urmat imediat de cluburi Rotary in doua mari orase ale tarii – Cluj si Timisoara.

Scopurile si idealurile rotariene sunt intelese si acceptate de elita intelectuala a tarii, din toate domeniile de activitate-stiinta, arta, afaceri, rezultatul fiind infiintarea a inca sase cluburi la: Arad, Brasov, Campina, Cernauti, Iasi si Ploiesti. Cu noua cluburi, in anul 1936 se creeaza Districtul romanesc, care primeste numarul 84. Efectul activitatii si actiunilor rotariene incepe sa se vada pe intreg teritoriul tarii. Dar, in plin avant, miscarea rotariana este interzisa de regimurile autoritare in toata zona central-est-europeana.

Formarea noului District 2241

În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînfiintează Clubul Rotary Bucureşti. Ca şi prima dată, el va fi urmat imediat de cluburile din Cluj şi Timişoara, pentru ca în luna iunie 1996 să existe în România 13 cluburi, care faceau parte din Districtul 1160 din Paris.
La 1 iulie 1996, România depaşeşte o a doua barieră, fiind definită de Rotary International drept “zona de expansiune rotariană”, împreună cu Republica Moldova. Tot Comitetul international îl desemnează pe rotarianul elveţian Jorg Tschopp drept “administrator prezidenţial pentru expansiune”. Rezultatul este impresionant: în mai puţin de trei ani, numarul cluburilor ajunge la 30.
Se înregistrează şi două premiere absolute : primul Club Rotary la Chişinau şi cel de-al doilea club de gen într-un oraş românesc, în capitala înfiinţându-se şi Clubul Rotary Bucuresti-Continental. Acţiunile rotariene au adus în România şi Moldova aproape şase milioane de dolari în şase ani, drept pentru care reobţinerea statutului de district a devenit un imperativ.
Acest eveniment s-a petrecut la 1 septembrie 1999, când comitetul Rotary International şi preşedintele Carlo Ravizza au decis că, în România şi Republica Moldova, cluburile Rotary vor face parte din propriul lor district, numarul 2241. Dupa Polonia (1998), Cehia si Slovacia (reunite într-un singur district în 1999), a fost rândul ţării noastre să aibă propriul district, onoare de care nu s-a mai bucurat nici o altă ţară din estul Europei.