Servicii vocationale

Programe locale si regionale

Serviciile vocationale sunt cea de-a doua dintre Cele patru Directii de servire, care-i incurajeaza pe Rotarieni sa-i serveasca pe ceilalti prin profesiile lor, sa le impartaseasca din experienta lor si sa-i inspire, practicand standarde etice inalte.
Cu mai mult de un secol in urma, Rotarienii si-au fixat ca principal scop A servi mai presus de sine insusi. Toate cluburile Rotary impartasesc o misiune cheie: aceea de a-si servi comunitatea, incercand, prin Directia serviciului comunitar, sa faca ceva pentru locul in care traiesc.Serviciul comunitar este una dintre cele “Patru Cai de A Servi”, cale ce incurajeaza Rotarienii sa-si ofere serviciile propriilor comunitati. Fiecare club Rotary si fiecare Rotarian isi asuma o responsabilitate in a gasi cai de imbunatatire a calitatii vietii membrilor comunitatii si in a servi interesul public.

 
RCC este un grup de voluntari care nu apartin unui club Rotary, dar impartasesc valorile si angajamentul Rotarian. Sub indrumarea unui club Rotary sponsor, membrii RCC isi folosesc aptitudinile pentru a ameliora calitatea vietii in comunitatile lor, posibilitatile unui astfel de grup nefiind limitate decat de inventivitatea si de dedicarea sa si a sponsorului sau. Exista peste 6800 de RCC in 78 de tari, toate organizate si sponsorizate de cluburi Rotary.

 


Voluntarii Rotary 
este unul dintre programele structurate ale Rotary International, conceput pentru a ajuta cluburile si districtele sa-si atinga scopurile de servire in cadrul propriilor comunitati si in comunitati din strainatate, in spiritul tovarasiei si al bunavointei. Voluntarii Rotary permite Rotarienilor indeplinirea idealului de “A Servi Mai Presus de Sine”, reprezentand incarnarea insasi a acestui motto. Prin acest program, Rotarienii isi folosesc aptitudinile vocationale si experienta profesionala, pentru a servi oriunde este nevoie de ei: pe plan local, conform directiei Serviciului comunitar..


Programe internationale

Voluntarii Rotary internationali isi pun aptitudinile in slujba RI pentru a servi in afara tarii lor de resedinta. Ca ambasadori ai Rotary, ei promoveaza intelegerea internationala si bunavointa, trebuind sa se dovedeasca flexibili si receptivi cultural, capabili sa mentina standarde de comportament care sa ofere o imagine pozitiva asupra tarii lor de origine, si sa respecte idealurile rotariene.Voluntarii Rotary trebuie sa lucreze in solidaritate cu membrii comunitatii gazda, ajutandu-i sa-si indeplineasca obiectivele, incurajandu-i in efortul lor si oferind consiliere atunci cand sunt solicitati.

Friendship Exchange 
este un program international pentru Rotarieni si familiile lor care da ocazia participantilor sa experimenteze alte culturi, locuind in casele Rotarienilor din alte tari. Obiectivele Friendship Exchange
– Promovarea pacii si intelegerii intenationale prin stabilirea de legaturi personale extra-frontariene
– Intalniri intre Rotarieni din alte tari si descoperirea in mod direct a culturii lor
– Derularea unor proiecte internationale in parteneriat cu Rotarieni din alte tari
– Dezvoltarea de relatii de lunga durata cu alte cluburi.

Prin acest serviciu, cluburile Rotary din doua sau mai multe tari colaboreaza si se asista reciproc in indeplinirea proiectelor de servire. Proiectele WCS trebuie sa fie de natura umanitaraElementele WCS:
– Schimburi de proiecte in cadrul WCS;
– Donatii in natura, de bunuri si servicii;
– Ajutorarea in urma calamitatilor;
Sunt grupuri de Rotarieni dedicate unor cauze commune, care realizeaza anumite activitati de servire particulare, in cadrul unor proiecte internationale, presupunand implicarea activa si directa a participantilor si promovand obiectivele rotariene. Aceste grupuri rotariene de actiune trebuie sa fie apte sa intreprinda proiecte la scara mondiala, cu cel putin 100 de membrireprezentand cel putin 10 tari si trei zone Rotary.

 

 

Grupurile-resursa ale Presedintelui / (President’s Resource Groups – PRG). In fiecare an, presedintele RI numeste grupuri

 “resursa” al caror rol este de a ajuta cluburile si districtele in rezolvarea anumitor probleme specifice ale comunitatii lor.

Presedintele selecteaza membrii acestor grupuri dintre

Rotarienii cu experienta relevanta, iar guvernatorii de district pot numi, separat, coordonatori de nivel districtual pentru fiecare grup. Rotarienii care fac parte din aceste grupuri sunt sustinuti de o retea de coordonatori zonali

.