Rotary Alba Iulia Civitas Solis

Despre Rotary

Rotary este o organizaţie a oamenilor de afaceri şi reprezentanţilor diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate şi stabileşte relaţii de bună înţelegere.

Primele cluburi Rotary au fost înființate cu zeci de ani în urmă (1905– Evaston-Chicago, Illinois, USA), urmărind același scop, de a servi comunitatea, deci a fi la dispoziția semenilor.

Numele Rotary derivă din practica de început a rotaţiei locaţiei întâlnirilor, între sediile membrilor clubului.

Organizarea cluburilor Rotary este una simplistă. Clubul este condus de un președinte care își păstrează poziția timp de un an. Membrii sunt aleși pe criteriul profesionalismului, al calității morale în viață sociala, de familie și afaceri. Rotary are 1,2 milioane de membri, organizati in peste 36.000 de cluburi, raspandite in aproape toate tarile lumii

Primul club Rotary din România a apărut la București în 1929, fiind urmat imediat de alte două Cluburi în Cluj Napoca și Timișoara. În anul 1936 în România existau 9 Clubury Rotary și se creează Districtul 84. Deși efectul activitătii și acțiunilor Cluburilor Rotary se făceau simțite pe întreg teritoriul țării, acestea au fost interzise în perioada regimului autoritar.

Cluburile Rotary se reînființează în anul 1992 cu clubul din București, urmând apoi reînființarea cluburilor din celelalte mari orașe. În prezent Districtul 2241 România și Republica Moldova numără 142 de cluburi și peste 3600 de membri.

Fundația Rotary Internațional oferă oportunitățile de a crea parteneriate internaționale în scopul ajutarii oamenilor cu nevoi din lumea întreagă. Fundația Rotary Internațional este o organizație non-profit care prin contribuțiile voluntare ale membrilor săi dar și a celor care împărtășesc aceeași viziune despre o lume mai bună, coordonează programe umanitare internaționale și schimburi culturale și educaționale.

Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis

Clubul Rotary Alba Iulia Civitas Solis a reuşit să strângă în jurul său 41 de membri, oameni de calitate ce şi-au unit eforturile pentru derularea de acţiuni şi proiecte, în plan social atât la nivelul Municipiului Alba Iulia cât şi pe întreg teritoriul judeţului Alba.

Clubul nostru a luat fiinţă la iniţiativa unor tineri din clubul ROTARACT ALBA. În luna noiembrie 2007 un nucleu de tineri au dorit să pună bazele unui nou club Rotary în Alba Iulia. Trebuie menționat faptul că 8 membri fondatori sunt foşti rotaractori care au dorit să rămână alături de marea familie Rotary.

Un club tănăr care vine cu idei şi inițiative de a porni o serie de proiecte ambiţioase. În tot timpul constituirii nucleului clubului Rotary CIVITAS SOLIS am beneficiat de un real suport şi sprijin din partea d-lui Ovidiu COȘ, Guvernator 2007-2008 District 2241 România Republica Moldova, motiv pentru care îi suntem recunoscători. De asemenea dorim să mulțumim și Rotary Club Alba Iulia care ne-a călăuzit pașii spre marea familie Rotary.

Clubul îşi propune să fie un real actor în viaţa comunităţii locale, unde doreste să dezvolte o serie de proiecte ce urmăresc dezvoltarea comunitară.

Valorile Rotary

Feelowship/Prietenie

Prin prietenie, construim relații de durată care promovează o înțelegere globală mai bună.

Integritate

Cu integritate, onorăm angajamentele și ne menținem standardele etice.

Diversitate

Diversitatea noastră ne permite să punem laolaltă perspective diferite și să abordăm problemele din mai multe puncte de vedere.

Servire

Noi aplicăm expertiza noastre vocațională, servirea, și conducerea pentru a aborda unele dintre cele mai mari provocări ale lumii.

Leadership

Dezvoltarea viitoarei generații de lideri care să promoveze importanța educației și să învețe valoarea voluntariatului pentru comunitate.

Ce facem în Rotary?

A fi în Rotary înseamnă să dedici o parte din timpul alocat carierei, afacerii și/sau familiei pentru a-l pune în serviciul comunității. Astfel:

  • Săptămânal ne întâlnim cu colegii rotarieni într-o locație plăcută, pentru a purta discuții despre nevoi și probleme identificate în comunitate, despre inițiative de a sprijini educația copiilor noștri, despre moduri de ameliorare a sănătății albaiulienilor prin investiții în infrastructura medicală, dar și pentru a purta discuții ca între prieteni sau pentru a planifica și implementa acțiuni cu – și pentru membrii Rotary, atât din clubul nostru, cât și din alte cluburi din țară și din străinătate;
  • Anual organizăm evenimente caritabile (concerte, baluri, evenimente sportive) pentru strângerea fondurilor necesare implementării programelor noastre, după care participăm activ în implementarea proiectelor propuse.
  • Pentru a ne lărgi sfera de cunoștințe și pentru a putea concepe și realiza proiecte cât mai utile comunității noastre, invităm periodic la ședințele noastre personalități din diverse domenii , care ne pot furniza informații pertinente și actualizate;
  • Participăm periodic alături de colegii de la Rotaract la acțiunile lor și sprijinim financiar și logistic activitatea copiilor de la Interact. Prin programele noastre pentru noua generatie, îi ajutăm pe tineri să dobândească abilitățile și experiența de care au nevoie pentru a face o diferență în viața celorlalți. Ajutam studenții și tinerii profesioniști să își consolideze abilitățile de conducere, să își extindă înțelegerea lumii și să facă noi prieteni.


În plus față de întâlnirile noastre regulate  și proiectele de servicii în desfășurare, membrii se distrează împreună în moduri diferite, inclusiv cine, evenimente culturale, excursii de schi. Dar lucrurile nu se opreșc aici. Toți rotarienii din întreaga lume împărtășesc o legătură de bază de respect și prietenie.

Conform principiului rotației (Rotary), în fiecare an rotarian alegem o nouă echipă de conducere (anul rotarian începe cu data de 1 iulie și se încheie în data de 30 iunie a anului următor), asigurând astfel o conducere democratică, bazată pe regula non-privilegiatului.